Demeter

Broederhanen

Na jarenlang pionieren hebben we bij GroenGilde, samen met onze afnemers, in 2021 een oplossing gevonden voor het probleem rondom de broederhanen. We erkennen dat deze hanen een integraal onderdeel zijn van ons geheel en dat hun zorg net zo belangrijk is als het eten van eieren.

Wat zijn broederhanen?

Het zal je wellicht niet verbazen dat alleen vrouwelijke kippen, de leghennen, eieren kunnen leggen. Het zal je waarschijnlijk óók niet verbazen dat er niet alleen maar hennen uit het ei komen. Voor iedere leghen die wordt geboren, wordt er ook een haantje geboren.

Doordat er de afgelopen decennia in de pluimveehouderij flink is ingezet op efficiëntie is er een splitsing gekomen tussen kippen die eieren leggen (leghennen) en kippen die voor de vleesproductie gebruikt worden (vleeskuikens). Dit alles om een zo laag mogelijke kostprijs te kunnen krijgen voor de eindproducten. Dit betekent dat de haantjes die als broer van de leghennen geboren worden direct na uitkomst uit het ei vergast worden en verwerkt worden tot voer voor onder andere dierentuinen. Dit was voor ons als GroenGilde al heel lang een doorn in het oog en om die reden zijn we ontzettend trots dat wij kunnen zeggen dat dit voor ons verleden tijd is.

Broederhanen zorgen voor een natuurlijke bescherming

Een klein deel van de broederhanen loopt hun hele leven tussen onze hennen voor sociale rust en bescherming van de hennen tegen gevaren zoals roofvogels in de uitloop. Niet alle broederhanen kunnen tussen de hennen scharrelen. Per 50 kippen loopt er 1 haan.

Wat gebeurt er met onze broederhanen?

De broederhanen die niet tussen de leghennen lopen, worden verwerkt tot biologische vleesproducten.

Biologische vleesproducten

Het vlees van onze broederhanen wordt verwerkt tot mooie producten, zoals braadhaan, haanburgers, grillworst, rookworst of gehakt. Deze producten worden verkocht door de natuurvoedingswinkels die ook GroenGilde eieren aanbieden. Zo hebben we als een van de eerste in Nederland een volwaardige oplossing gevonden voor het broederhaantjes probleem en hebben we de kringloop weer een stukje verder gesloten. En daar zijn we eigenlijk best wel heel erg trots op!

GroenGilde

Wil jij op de hoogte bl-ei-ven van ons laatste nieuws? Volg ons dan op Facebook en Instagram.

Facebook Instagram Linkedin